Fra nøjsomhed til overforbrug.

Sidder og læser i mit nye ugeblad hendes verden. Der er en artikel : Velkommen til de gamle dyder! Hvor man møder Ann-alicia der finder glæde i, at holde hus som hendes mormor gjorde. At lave mad fra bunden og få noget ud af alle råvarerne, i stedet for at kassere mad. Nogle ældre kvinder fortæller om nøjsomhed. At passe på sine ting og få noget ud af næsten ingenting.

Det kunne vi godt have brug for at lære noget om idag. I en tid med overforbrug. Jeg selv inklusiv.

Jeg har en svaghed for tøj. Og når jeg kigger ind i skabet, tænker jeg: Nu skal jeg ikke købe mere, for jeg når ikke at få det brugt ret meget. Men jeg kommer alligevel til at købe noget, når jeg falder over nogle gode tilbud.

Men jeg er ikke god til at smide mad ud. Har jeg noget brød i overskud, så tørrer jeg det til rasp og kommer det i en glaskrukke. Så sparer jeg også den plastikpose, som køberasp er i.

Har vi en god rest kogte kartofler og en rest kød, så står den på biksemad.

Jeg har haft rabarber i min tidligere have og der lavede jeg rabarbergrød eller trifli. Og jeg fik tit æbler fra naboen, som jeg lavede æblegrød eller æbleflæsk af.

Jeg køber så vidt muligt økologisk og fra dyr, der har haft et godt liv.

Jeg fylder vaskemaskinen i stedet for at vaske et par bluser ad gangen. Men jeg kunne sikkert gøre meget mere, for at passe på vores ressourcer.

Og hvor har vi meget spild i vores rige lande. Når jeg går tur med hunden, kan jeg se haver, hvor der ligger, æbler og rådner på jorden og vi hører hele tiden om butikker, der smider mad, kaffe, vin, sæbe, sutter, chips og alt muligt ud.

Mad og ting der kunne være brugt.

I tider hvor der har været krig og fattigdom, har man formået at udnytte alt. Sikkert for at kunne overleve. Det kan vi ikke finde ud af idag. Vi vil nok få et chok, hvis økonomien brast i de vestlige lande, for så skal vi til at tænke meget kreativt. Men det vil måske være sundt.

Jeg har fået fortalt, at folk i gamle dage gik og samlede hestepærer op på gaden. Det kunne de bruge til gødning. Idag smider folk pant dåser og flasker overalt. Sågar dåser med indhold. De skal videre og gider ikke slæbe det med. Det vidner om, at vi ikke mangler penge idag.

I en tid, hvor vi kan købe alt, på næsten alle tider af døgnet og uden penge(man tager bare et kviklån), har vi jo alt, hvad vi behøver og meget mere til. Men er vi lykkeligere?

Jo det er da dejligt, at man bare kan gå ud og købe. Men jeg tror tit glæden ville holde lidt længere, hvis det er noget man har sparet op til. Og noget man også har brug for.

Da jeg var barn arvede jeg tøj fra min søster og fra nogen vi kendte. Det var helt almindeligt dengang.

Jeg husker stadig til min fødselsdag ( syv eller otte år), hvor jeg fik en helt ny jakke. Jeg var simpelthen bare så glad. Jeg kan næsten huske hvordan den så ud.

Min mormor stod altid i køkkenet og lavede mad fra bunden. Og jordbærgrød. Vi fik tit jordbærgrød. Der var altid hjemmebagt kage og tit hjemmebagt franskbrød. Men slik fik vi ikke så meget af. Men vi manglede det heller ikke. For vi blev fyldt op med god hjemmelavet mad. Og der blev ikke smidt noget ud.

Hvor jeg da savner den tid.

Jeg vil ønske, at vi kunne blive lidt bedre til, at udnytte vores ressourcer. Både for jordens skyld men også for vores egen skyld.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s